20130117
Ny spännande bok: ”Kung Bernadotte och Grevinnan” 20120731
Handmålade släktträd, antavlor och artprint. 20120725
I Bjärnum finns ett bokförlag som bland annat producerar och ger ut böcker med historiskt och lokalt innehåll. De kan vara av intresse även för släktforskare i Göingehäraderna. Ett par exempel nedan: "Göingesägner" och "De kallades Snapphanar". Se förlagets hemsida: http://bokpro.se
20120627
I Önnestad finns ett bokförlag som producerar och ger ut böcker med historiskt och lokalt innehåll. De kan vara av intresse även för släktforskare i Göingehäraderna. Ett exempel nedan: "Kung Karl och Greve Hamiltons söner". En fristående fortsättning utkommer under hösten 2012. 20111104 Gravstensinventeringen - nu öppnar vi! Detta är startskottet för en nationell gravstensinventering för Sverige. Fokus ligger på att var och en skall gå ut på "sin" kyrkogård och fotografera och dokumentera alla gravarna - innan det är för sent. Möjligheten att sedan lägga in sin egen gravstensinventering direkt online kommer att sporra många. Gravstensinventeringen, som är en del av Rötter (www.genealogi.se), är helt avgiftsfri och öppen för alla. Man kan gå direkt in och söka utan inloggning. Den som vill lägga in sina inventerade gravar måste dock skaffa ett användarnamn och lösenord, men det behövs inget godkännande och det kostar inget. Mycket nöje!
Av släktforskaren Tomas Risbecker Boken är slutsåld på förlaget, men kan fjärrlånas. Kontakta ditt närmaste bibliotek. 20110410 Tore Månsson har en hemsida som innehåller material från Farstorp och Hästveda. Besök sidan http://www.123minsida.se/toremanssonarkiv/ 20110407 Nätkurs i Släktforskning Jag vänder mig till Dig som är kopplad till ovannämnda förening, för att göra reklam för en nätkurs i släktforskning som under höstterminen 2011 kommer att hållas vid Mittuniversitetet. Kursen är helt nätbunden, vilket gör att det inte krävs någon fysisk närvaro i Härnösand. Däremot behöver Du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling. Mer information om kursen finns på följande länk: Om Du har några specifika frågor går det också att vända sig till mig. Om det är så att föreningen har någon egen lokal vore jag också tacksam om ni kunde anslå denna bifogade affisch. Med vänlig hälsning Jan Samuelson, docent 20110318 Släktforskarnyheter på nätet Om du vill ha de senaste artiklarna i nättidningar som handlar om släktforskning så anmäl ditt intresse på http://www.google.com/alert så får du meddelande i din E-post.
20110313 Så hittar man ”fader okänd” ■ Hur gör man när det står ”fader okänd” i kyrkboken? Alla släktforskare stöter på detta problem någon gång i sin jakt på rötterna. 20110313 De svenska kyrkböckerna finns nu på Ancestry! 20110306 Så hittar man ”fader okänd” 20110306 De svenska kyrkböckerna finns nu på Ancestry! 20110127
20101119
20101119 Utan det text- och bildmaterial som Agne Lindberg bidragit med och som hans systrar Gunvor och Elsie kompletterat, skulle jag naturligtvis inte kunnat skriva denna bok om deras mor Helga och hennes släktingar. Den slutsatsen gäller i lika hög grad för faktapresentationen av den imponerande släktforskning kring kedjan av generationers liv och anor som Berit Aronsson i Löddeköpinge gjort och som jag kunnat utgå från och följa i min berättelse. Berit är för övrigt barnbarn till Gottfrid Carlsson, bror till Amanda, Helgas mor. I Berits källmaterial, som redovisar släktträdets rötter och förgreningar ända tillbaka till 1510, dvs tretton år innan Gustav Vasa blev Sveriges förste kung av ätten Vasa, har jag valt att begränsa mig till några av de generationer och individer som finns i ett mer närliggande tidsperspektiv. Där har jag försökt fånga och skildra händelser som påverkat människornas vardag och helg, lycka och olycka, glädje och sorg - tillstånd som är gemensamma för alla generationers liv och som formar vår stund här på jorden. Till de avgörande förutsättningarna för bokens utgivning räknas och uppskattas den finansiering av författarskapet som Agne och Elsie välvilligt genomfört. För min berättelse i denna bok har jag hämtat material, inspiration och synpunkter från bl a följande källor: Berit Aronssons snart 30-åriga släktforskning, hennes skrift "Ljungens" m m Text- och bildunderlag från Agne Lindberg Bilder från Helga Lindbergs, Elsie Henrikssons, Gunvor Johnssons, Svante och Hubert Hugossons samt min mamma Esters fotoalbum.
Är du intresserad av boken så kontakta Agne Lindberg på tel. 0435-150 64 eller skriv till Agne Lindberg Norregatan 6 264 33 Klippan. Boken kostar inkl. frakt 189:- som du kan sätta in på Bankgiro 440-0768 20101116 Så kan webbredaktören för Visseltofta Hembygdsförenings sida - Mattias Persson - stolt presentera en egen bok, som ett resultat efter många års forskning om gårdarna i Visseltofta socken. Längsmed en åder af lif handlar om de besuttnas historia, ett komplement till den gamla boken om torp och backstugor i Visseltofta socken av Svante Gunnarsson. Boken, som innehåller 448 sidor i A4-format och med dryga 500 gamla bilder från 1860-talets slut till 1950-talet, kommer att ha försäljningspremiär på Visseltofta julmarknad den 4:e december. För er som inte kan närvara kommer den att finnas tillgänglig via författaren. Mattias Persson, Vesljunga Gudmundsgård, 28395 Visseltofta. Tele 045192090 eller via mail: gudmundsgard@telia.com . Välkomna med beställningar. Gå in på www.visseltoftabygden.se 20101111 Släktforskarcirkel i Broby Studiecirkeln i Broby har nu äntligen blivit av och igår kväll hade vi sista träffen för 9 mycket entusiastiska deltagare. Vi kunde genomföra cirkeln tack vare att personalen på biblioteket lagt ner ett fantastiskt jobb med att skaffa fram förlängningsladdar till datanätet eftersom det inte finns något trådlöst nätverk ännu. Sladdarna drogs ut vid varje cirkeltillfälle och rullades in på morgonen dagen efter. Ett stort tack till bibliotekspersonalen och ledaren Gunnar Lilja.
På bilden kan man se de lösa sladdarna som fick dras ut vid varje cirkeltillfälle
20101022 Nu utvecklar vi förbundets hemsida, nättidningen Rötter www.genealogi.se Om någon dag lanserar Sveriges Släktforskarförbund en ny avdelning i nättidningen Rötter – Wiki-Rötter. Håll utkik på Rötter i veckan som kommer – klicka sedan in dig på Wiki-Rötter så kommer du att se att där redan finns en del kategorier. Webbmaster Nina, Jojje Lintrup och Peter Unger har lagt ned många timmar för att få Wiki-Rötter så pass klart att vi nu kan lansera den nya avdelningen. Här finns nu bl.a. en påbörjad avdelning om hur man släktforskar i andra länder med många länkar, ett påbörjat släktforskarlexikon, släktforskning för nybörjare och mycket mera. Välkommen till Wiki-Rötter - Släktforskarnas encyklopedi 20101014 DDSS uppdaterad Demografisk Databas Södra Sverige, DDSS, är nu uppdaterad och kompletterad med ytterligare cirka 65 000 poster i 49 register från 26 församlingar. Nya församlingar är Brösarp, Hjärnarp, Kristianopel, Ravlunda, Villie och Vitaby. Totalt omfattar databasen material från 186 församlingar. 20100708 Släktforskning för invandrare ■ Sveriges Släktforskarförbund har nu, efter att för några år sedan antagit en motion i ämnet, äntligen påbörjat ett projekt som syftar 20100612
20100612
20100502 Sök i Historiska museets samlingar ■Sedan en tid tillbaka är alla föremålsbilder frånHistoriska museetfria att använda för icke-kommersiellt bruk. Du som använder Sök i samlingarna kan på en föremåls- eller bildsida se aktuell licens som beskriver hur du får använda objektet. Här finns och även möjlighet att klippa ut HTML-kod för att bädda in bilden på din webbsida, t ex i en blogg. Det finns även andra möjligheter att bädda in bilden på ett enkelt sätt, t ex i diskussionsforum. Du kan också ladda ner bilden i olika upplösningar. 20100322 Du har nu möjlighet förutom Genline, använda Svar:s databaser gratis i Släktforskarrummet på Hässleholms bibliotek, på Broby bibliotek har du möjlighet att använda Arkiv Digitals databas AD.Online också det gratis. Ring och beställ någon ledig tid 20100310 Sök i historien med Kringla ■ Nu lanserar Riksantikvarieämbetet Kringla, en samsökstjänst som söker ner i och visar information från svenska museer, arkiv och register. Över 2,5 miljoner objekt kan sökas i Kringla.Kringla vänder sig till den som är historieintresserad och vill veta mer om museiföremål från olika tider och platser eller är nyfiken på kulturhistoriska byggnader och fornlämningar. Objekten i Kringla kommer exempelvis från Världskulturmuseet, Tekniska museet, Västarvet, Vasamuseet, Riksantikvarieämbetet och Historiska museet. Söktjänsten är inte helt färdigställd men man väljer ändå att släppa Kringla så att så många som möjligt testar och lämnar tips och idéer om förbättringar. Relaterade länkar:
20100226 Rapport från Familjeband
Genom att klicka på Bygdebandssymbolen i Genline FamilyFinders sökfönster kan du som har abonnemang hos Genline nu förflytta dig direkt från en plats i kyrkboken till samma plats i Bygdebandsdelen av Familjeband. På så sätt kan du hitta kompletterande information till din forskning. Materialet har lagts in av den lokala hembygdsföreningen. I det fall det inte finns något material inlagt kan du istället se på en karta var platsen är belägen. Ungefär 45 % av kyrkböckerna är nu indexerade på platsnamn. Du som inte redan har ett abonnemang på Genline hittar information om olika abonnemangsalternativ på Genlines hemsida.
20100209 200 hembygdsföreningar aktiva i Bygdeband
Historiska kartor ■ Efterlängat? Ja, säger alla släktforskare, nu när Lantmäteriet öppnar sina arkiv.Den som söker sina rötter kan hitta hela det gamla Sverige i webbtjänsten Historiska kartor som innehåller en miljon kartor i storformat och cirka 70 miljoner textsidor, skriver Lantmäteriet på sin hemsida idag.Informationen är kostnadsfri och lättillgänglig på webbplatsen www.lantmateriet.se. Läs mer på hemsidan - klicka 20090924 Ramslif Gå in på hemsidan www.ramslif.se för att få information om deras olika program om folklustspel som har anknytning till släkt- och hembygdsforskning. 20090921 Digitaliserade meritförteckningar tillgängliga hos SVAR ■Sedan augusti finns en stor del av meritförteckningarna från Krigsarkivet tillgängliga digitalt. Det är handlingar från Arméns pensionskassa som inrättades 1756 med ändamål att lämna pension åt armén tillhörande militära och civila ämbets- och tjänstemän, då de vid en viss ålder avgå ur tjänsten. Reglemente för kassan utfärdades av Kungl. Maj:t den 10 januari 1757. De nu digitaliserade meritpärmarna sträcker till mitten av 1800-talet. Du hittar dem genom att söka på Arméns pensionskassa - sedan får man klicka sig fram ett antal steg. Relaterad länk: www.svar.ra.se 20090308 ”Oäkta barn” De flesta av oss har nog i vår släktforskning stött på en ana (eller annan närstående), som varit född utom äktenskapet. I en del fall finns fadern upptagen i dopnotisen, men i många fall står man inför problem i den fortsatta forskningen. Det kan ju till och med vara så att även modern är okänd. Ju tidigare i forskningen detta inträffar, desto förargligare är det att få ett vitt fält i sin antavla. Det finns en del handlingar i arkiven där man kan hitta en utpekad fader eller moder, men släktforskaren i allmänhet vet inte riktigt hur man skall gå tillväga. Landsarkivet i Lund och SGF har därför satt igång ett projekt för att om möjligt pussla ihop föräldrar till barn födda utom äktenskapet. Födelse- eller dopböcker måste gås igenom i första hand, häradsrätternas handlingar, barnmorskejournaler, vissa handlingar i domkapitlet o.s.v. Men för att göra ett sådant register möjligt behövs många frivilliga krafter. Är du en av dem som tycker att detta verkar intressant och skulle vilja hjälpa till med detta, så anmäl dig till Berit Aronsson berit@sgf.m.se eller om du har frågor till tel. 046-70 97 55. Du skall så småningom kunna gå in på SGF:s hemsida för att se vilka handlingar du kan ”adoptera”, i likhet med projektet ”Namn åt de döda” När du anmäler dig får du instruktioner och en Excelfil, där du skall fylla i de uppgifter du hittar i handlingarna. I projektgruppen ingår: Ingrid Nilsson, Tord Bylund, Elisabeth Reutersvärd, Niklas Hertzman, Berit Aronsson, Jan Nilsson och Anna Martinsson Nu har jag släppt mina mallar på släkttavlor och ansedlar fria. Det är bara att ladda hem. Med dessa kan man spara hundratals kronor. Alla mallar är i A4 format men ändras lätt till vilket annat format man vill skriva ut i. Har du inte en egen skrivare så anlitar du ett tryckeri. Bilderna som finns på mallarna går att byta ut. Vill man sedan hitta på sin egen form så finns nu grunderna. Sprid gärna denna sida vidare till andra släktforskare. / Mårten Rockner Om du inte har Power Point som filerna skall öppnas i så ladda ner gratisprogrammet Open Office på nedanstående länk Tusentals flygfoton upptäckta ■ Under 1950-talet var det poplärt med flygfotografering av hus och gårdar. Det hände att uniformsprydda försäljare knackade dörr och sålde tavlor av varierande kvalitet. Men, uppemot 80 procent av bilderna såldes aldrig. I årtionden har negativen (i format 90x70 mm) legat glömda på en privatvind. Nu är de tillgängliga via Internet. Kanske ett intressant komplement till din släktforskning? Läs mer på www.flygfotohistoria.se |
Har du svårt att hitta på presenter till dina vänner. Då har vi ett förslag. Tag kontakt med Göinge Släkt- och Hembygdsforskarförening för att lösa ett medlemskap för endast 160:- kr. |