Aktiviteter som varit

AKTIVITETER SOM VARIT

Släktforskningens dag 2024


På Släktforskningensdag var vi inbjudna av Västra Göinge Hembygdsförening för att informera om släktforskning och vad det kan innebära.Uselt väder men en liten skara intresserade besökare lyssnade med stort intresse på Torgny Nilsson som berättade om vilka möjligheter det finns att forska på och vilka hjälpmedel som finns  attt tillgå på nätet. Torgny visade även hur man kan leta sig fram i de olika systemen. Frågor om detta ställdes och Torgny hade uttömmande svar på dessa. Vi riktar här ett tack till Hembygdsmuseet för att vi fick komma och gästa er denna dag. 

Bild och text: Mona Boström

Bild Ingela Nilsson

Text Mona Boström

DNA-cafè 15 oktober i ABF lokalen i Hässleholm


Söndagens DNA-cafe var välbesökt och väldigt trevligt tack vare er beökare.

Vi hade tillfälligt bytt lokal och veckodag på grund av reparation av ordinarie lokal men ändå hittade så många besökare till oss.

16 personer hade kluriga frågor till de experter som fanns på plats  och två DNA tester gjordes.

Lite reklam för äldre nummer av vår tidning gjordes och försälningen gick lysande. Vi letar i äldre utgåvor och hittar intressanta läsning.

Nu laddar vi inför nästa arrangemang som är arkivens dag den 11 november på biblioteket i Hässleholm. Mer information om detta finns på hemsidan och på Facebook.

 

Släktforskaren Tore Robertsson hjälper en  av besökarna på Hembygdsmuseet i Hässleholm.


Bild och text: Mona Bosträm

                               6 Juli

Släktforskarvecka Skåne är till ända.

Vilken dag, så många besökare och så många frågetecken som rättades ut, lika många nya kom till som sig bör.

Det var flera ”AHA” och skratt som hördes när anor letades fram av våra experter.

I Hässleholm befann vi oss på Hembygdsmuseet i samarbete med Västra Göinge hembygdsförening även detta år.

Vi hade en strid ström av besökare som även kunde beskåda en utställning av klädmodet genom 1900-talet. Kanske speciellt intressant för våra besökande damer. Denna utställning finns kvar att beskåda fram till den 1 oktober, väl värd att se.

I Broby befann vi oss i Hembygdsparken i samarbete med Göinge hembygdsförening. Även här var det en repris från föregående år.

På biblioteket i Osby bjöd Sven Hellgren på föredrag om ”Egesolta-Nesse”. Sven är en fantastisk berättare som är värd att lyssna på. Om ni missat detta så håll ögonen öppna för Sven är ute lite då och då och berättar om sina erfarenheter som släktforskare.

Det var ca 60 personer som besökte oss på de olika ställena.

Under dagen såldes det 9 dna-test och föreningen fick 2 nya medlemmar som vi välkomnar

Vi riktar ett stort tack till Västra Göinge och Göinge hembygdsföreningar samt biblioteket i Osby för Ert engagemang under dagen.

Vi som fanns på plats från föreningen under dagen var Hjördis Nilsson, Tore Robertsson, Ingrid Svensson, Torgny Nilsson, Lars Erik Josefsson, Sven Hellgren Åke Boström samt undertecknad Mona Boström.

 

 

UTFÄRDEN: Dagen på Holegården kunde inte vara bättre

I strålande sol och vackert väder bjöds vi på en spännande rundvandring av representanter från Sösdala Hembygds- och fornminnesförening (ingen nämnd och ingen glömd).

Dagen till ära bjöd GSHF på fika, och det var en kakbuffé, så gott allt var. Tack  även för väl arrangerad fika av Sösadala-föreningen.

På Holegården finns mycket bevarat, bl.a en del inventarier från en damfrisering, skomakarverkstad, en skvaltkvarn och mycket annat från 1800- 1900-talet.


Vilken skatt som finns bevarad i deras gömmor. Vi besökte även fattigstugan och skolan med lärarbostad. Vi fick även se en monter med kläder bevarade från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal med en dopklänning som var så vacker och i fint skick.

Jag själv blev imponerad av en skolbänk med höj och sänkbar bänk och stol. Redan tidigt 1900-tal var man medveten om elevernas olika behov.


Vi var några damer som fastnade framför damhattarna, sådana som man minns att äldre damer hade när vi var barn. Det förde oss 50 år bak i tiden. Man funderar på vad vi kommer att lämna efter oss till nästkommande generationer. De kommer att fundera över och säger " som de var klädda " men det bjuder vi på.


Jag tror att alla som var närvarande idag minns dagen med glädje och vi blev påminda om hur det var förr. Var det bättre då?? Nej troligen inte, men tidigare generationer visste inte något annat.

Tack GSHF för en trevlig dag.

Mona Boström

DSC01000
DSC01006
DSC01011
DSC01018
DSC01026
DSC01033
DSC01038
DSC01102
DSC01119
DSC01110
DSC01086
DSC01141
DSC01142
DSC01151
DSC01194
DSC01200
DSC01161
DSC01162
DSC01174
DSC01188

Ingrid & Karin forskar.

Foto: Ingela Nilsson

Text: Mona Boström

DNA-Cafè 15 april 2023.

Våren är antågande med stora kliv, vilket märktes på antalet besökare som kom i dag till vårt sista DNA-café för våren. Vi har en liten trogen skara som aldrig sviker oss, och det är så trevligt att återse dessa vid varje arrangemang.

Nu laddar vi upp för vårt studiebesök den 14 maj på Holegården i Norra Mellby. Vi bjuder på kaffe och måste ha er anmälan senast den 7 maj kl. 12.00 för att kunna beställa.

Inför släktforskarveckan Skåne i juli månad, pågår som bäst förberedelser för att få till ett så intressant program som möjligt. Som vanligt finns "Senaste Nytt" här på hemsidan.

Följ oss gärna även på Facebook, även här uppdaterar vi löpande.

Dagens bisittare var: Tore, Karin, Torgny, Ingela & Mona. 

Vi har god hjälp av Hjördis Nilsson, som är en fena på DNA-utredningar. Tack Hjördis för Din hjälp

Torgny och Yvonne

Foto: Ingela Nilsson

Text: Mona Boström


ÖPPET HUS DEN 18/3 2023

Dagens väder inbjöd inte till uteaktiviteter och det märktes på antalet besökare (16) som ville ha hjälp att söka sina rötter från diverse arkiv.


Ett DNA-test utfördes, ytterligare 2 kit beställdes av personer som inte kunde närvara.


De som bistod med hjälp idag var Tore, Torgny, Ingrid, Ingela och Mona.

Yvonne kom med kluriga problem, en del löstes och några togs med hem och förhoppningsvis löses senare.


Ett par kom med frågor om kort från äldre dar och hur man kan eventuellt kan lösa släktskap och vem som var ägare till detta släktalbum.Aktivteter som varit


Årsmöte med GSHF den 25 februari på Senioren i Hässleholm

Vi samlades som traditionen bjuder. Efter mötesförhandlingarna lämnades ordet över till Sven Hellgren som kåserade om "Barnhusflickan Eleonora". Spännande och intressant föredrag. Tack till Sven än en gång!

Efter fikat hedrades vår mångårige medlem Per-Åke Fredriksson som gick bort i början av året, med en tyst minut.

"Pelle är mycket saknad och en stor förlust för föreningen.


En kort resume´ från årsmötet.

Torgny Nilsson valdes att leda årsmötet och Mona Boström valdes till sekreterare för mötet.

Som justeringsmän valdes Tore Robertsson och Svante Bengtsson.

Torgny redogjorde för den ekonomiska situationen och förklarade underskottet för 2022.


Valen på mötet.

Som ordförande omvaldes Åke Boström.

Som styrelseledamöter för två år valdes Ingela Nilsson, Torgny Nilsson samt Karin Pallbo.

Kvarstår för ett år gör Ingrid Svensson, Mona Boström, Lars-Erik Josefsson samt som suppleant Tore Robertsson.

Mötet beslutade att styrelsen agerar som valberedning även nästa år.

Medlemsavgiften 200/medlem och 50 för familjemedlem.

Vid SkSF:s stämma i Eslövden 25 mars har föreningen rätt att sända 5 representanter. Styrelsen utser dessa, är någon intresserad hör av er snarast till Torgny Nilsson.

Förslag från styrelsen att stadgarna ska granskas och resultatet av detta kommer att läggas fram vid nästa årsmöte.

Inte några övriga frågor kom upp varför mötet avslutades och fika som föreningen bjöd på avnjöts.


Arkivens dag 12 november 2022

Björn Svensson får hjälp av Åke Boström med att tyda sitt DNA-test
Text: Mona Boström
Foto: Ingela Nilsson

Vid dagens arrangemang i samband med ”Arkivens dag” har vi haft 18 besökare.
Det är populärt med släktforskning nu och det är många som kört fast före covid 19 och som tappat tråden. Det är denna typ av frågor som kommer upp vilket får våra forskare att lägga pannan i djupa veck. Ju klurigare frågor ju gladare forskare.
Vi kommer att ha DNA café den 26 november så Ni som kört fast kom och sätt våra forskare på prov. Ju svårare desto bättre.
Det är årets sista DNA café och vi kommer att bjuda på fika.
Hoppas vi ses.


Öppet hus den 8 Oktober2022.

Text: Mona Boström
Foto: Ingela Nilsson

                Dagen började med förberedelser till fika, som Ingela som vanligt var den som gjorde inköp till. Mona fick förstärkning i köket idag av Karin som hjälpte  till med dessa förberedelser. Under förberedelserna fick vi njuta av fredagens utsändning av musik från Skånelands Countryklubb:s "After Work" som sändes den 7 oktober. Vår kassör, Torgny NIlsson är aktiv i denna förening. Det går att lyssna på dessa sändningar i efterhand från hemsidan: Sydcountry.com. Det var en återblick till vår ungdom på 60-70-talet och väckte säkert en hel del minnen. Tror inte att någon säger "det minns jag inte" om någon av dessa skivor som spelades. Nog om detta, nu är det gamla anor och ännu äldre släktingar som skall plockas fram ur gömmor och arkiv.

Dagens lilla skara var taggad till tusen och några kom fram till anor ända från början av 1700-talet, vilket är otroligt spännande.Vi hade två kusiner på plats som hjälptes åt att hitta gemensamma släktingar med hjälp av våra duktiga "forskare". Det är alltid spännande att se hur ett DNA kan ge olika resultat på så nära släktingar.

Vi som finns på plats på dessa möten brinner för att hjälpa till och räta ut de frågetecken som finns i er släktforskning. Vi är på plats igen den 19 november (ändrat till 26 nov.) då är det DNA-café. Möjligt till DNA-test finns, tänk på att Ditt betalkort måste vara öppet för utlandsbetalning           

   

Hoppas vi ses                                                                                                                                      

Höstens första DNA träff

Lördagen den 17 sept 2022

Höstens första DNA-café
En liten skara släktforskare samlades för att lära sig mer om DNA samt få hjälp med att tyda sina resultat.
Det var en mycket givande dag och många intressanta frågor dök upp. Det avhandlades allt från DNA till snapphanar/friskyttar.
Nästa DNA-café blir den 19 november mellan 10-14.
Hoppas ni kan komma och ställa lika spännande och intressanta frågor som vi fick idag. Vi försöker lösa de flesta problem inom släktforskning även om detta tar lite tid.
Vi har även öppet hus den 8 oktober 10-14.
Vi finns i ABF-lokalen i Hässleholm.
Välkomna


Text: Mona Boström

Foto:Ingrid Svensson


Släktforskardagarna i Skövde 20-21 aug 2022 

Onsdagen den 16 mars kl 19.00-20.00

   Digital föreläsning via Zoom

Den 20-21 augusti avhölls släktforskardagarna i Skövde. Vår förening representerades av Torgny och Ingela Nilsson. Ny ordförande för Sveriges Släktforskarförbund blev Viktoria Jonasson. Under mötet blev det en del diskussioner kring motionerna. Torgny och Ingela bemannade även montern tillsammans med SKSF.


Text och bilder: Ingela Nilsson

skövde 2
skövde 1
skövde 3

Skånes släktforskardagarna
Öppningsdagen den 4 juli

Många intressanta föredrag och mycket besökare på Arkiv Center Syd på invigningsdagen den 4 juli.

 

Vår förening hade många besökare och vi hoppas att det genererar någon ny medlem.

Under föregående vecka fick vår ordförande Åke kontakt med en dam som söker anor från Tyringe. Under dagen fick vi personlig kontakt och hoppas nu på att kunna hjälpa till med mer forskning om den sökta anan.

På plats i Lund var Ingrid, Mona och Åke.

Vår dag den 7:e juli.

Hässleholm:

 

För andra året i rad har vi haft samarbete med Hembygdsmuseet i Hässleholm. Vi vill passa på att tacka Jane och Rolf som representerade Museet för Ert engagemang i vår dag.

Vi hade 21 besökare som fick hjälp av våra medarbetare Karin, Torgny, Ingrid, Tore. Lars-Erik och Åke. Vi hade även hjälp med forskning av Hjördis Nilsson från Åsbo Släkt och folklivsforskare i Klippan. Det var stundtals kö till experterna och dessa fixade Ingela och Mona genom att förevisa Museets föremål och samtidigt informera om föreningen.

 

Broby

Även i Broby fanns vi för andra året i rad på Hembygdsmuseet i samarbete med Göinge Hembygdsförening. Tack till Gunilla som hjälpte oss i Broby.

Vi hade 11 besökare i Broby och dessa fick hjälp med eftersök på anfäder av Torgny och Åke.

 

Osby

På Osby Bibliotek berättade Sven Hellgren om ”Barnhusflickan Eleonora” på inför 12 intresserade åhörare. Sven är en lysande berättare.

 

 

Arbetet inf Släktforskarveckan 2023 har påbörjats och vi hoppas att få återkomma till årets platser även nästa år.

Text och Bilder: Ingela Nilsson

Slaktforskaredagen 2022 2 (1)
Slaktforskaredagen 2022 2 (2)
Slaktforskaredagen 2022 5 (1)
Slaktforskaredagen 2022 7 (1)
Slaktforskaredagen 2022 7 (2)

Information hos NTO IOGT i Sösdala

Söndagen den 24 April var vi (Torgny Nilsson och Tore Robertsson) hos IOGT-NTO i Sösdala och informerade om Släktforskning. Detta efter ett önskemål från deras sida. Ett femtontal personer deltog.

 

Vi presenterade oss och ämnets innehåll. Därefter utgick vi från en av de närvarande, och visade hur man letar efter uppgifter på äldre generationer. Vi svarade också på frågor från åhörarna. Sedan talade vi om, att det finns olika program man kan använda sig av.

 

Bland frågorna var hur man släktforskar i Norge. Detta hade vi inga svar på, utan hänvisade till informationsmaterial, som finns på nätet. Föreningen skulle ev ha en studiecirkel senare i år. Vi lovade att i så fall hjälpa till. Vid den efterföljande kaffestunden fortsatte vi att besvara frågor.

Text: Tore Robertsson

Vårens sista DNA-café

Idag har vi haft vårens sista DNA-café med uppemot 20  deltagare varav det var 3 personer som valde att DNA-testa sig. Dessa kommer att få sina resultat inom 3 veckor. Vi har stora kunskaper inom föreningen för att hjälpa till att tyda resultaten om något känns oklart. Vi har även stöd av Lena Ringbrant Ekelund och Hjördis Nilsson från Åsbo Släkt o folklivsforskare i Klippan om våra experter går bet. Om ni är funder-samma på test eller vill testa er, hör gärna av er så kommer vi överens om lämpligt upplägg.

Efter lunch fick vi lyssna till ett exempel på vad som kan komma fram vid test. Nya fastrar och lite nya kusiner. De exempel som togs upp har endast lett till positiva möten. Såklart kan det även bli motsatt effekt. Det vet man inte på förhand. Vi hjälper gärna till med råd om Ni känner Er osäkra och nyfikna på detta.

Text: Mona Boström

Studiebesök på Kommunarkivet 7 april 2022

Ett antal medlemmar hade anmält sig till studiebesök på kommunarkivet som finns i källaren på stadshuset. Malin och Jerry som är anställda på arkivet tog emot oss i stadshusets foaje och sedan gick upp till ett sammanträedesrum där dom berättade för oss om vad som finns i arkiven. Sedan gick vi ner i källaren där arkiven finns och där Jerry hade plockat fram en del material som vi fick ta del av. Ett mycket intressant besök och Malin och Jerry skall ha ett stort tack för den fina presetationen.


LÄS MER

Öppet hus lördagen den 26 mars 2022

Vid Lördagens ”öppet hus” på ABF-Hörnan i Hässleholm kom det 10 personer som fick hjälp att komma vidare med sin släktforskning.

Vi fick även lite tips och idéer till kommande aktiviteter. Vi tar tacksamt emot fler förslag på aktiviteter och vill gärna att Ni hör av Er om vad Ni vill göra eller behöver hjälp med.

Ingrid Svensson och Åke Boström deltog på förmiddagen i SkSF årsmöte via Zoom.


Årsmötet 26 februari 2022

Text: Åke Boström
Bilder: PÅF

Göinge Släkt- och Hembygdsforskarförenings årsmöte 2022 hölls den 26 februari på Senioren i Hässleholm.

 

Årsmötet inleddes med att ordförande Karin Pallbo hälsade de närvarande välkomna och lämnade över ordet till dagens föredragshållare Kenneth Palmgren. Kenneth höll ett mycket intressant föredrag om Josef och Maria. Dessa två personer, deras släktingars och anfäders historia hade han kommit i kontakt med vid sitt arbete på Hässleholm kommuns servicekontor i Hästveda.

Maria föddes som torpardotter i Hästveda men är nu som Maria von Schwerin med på en utställning på Skarhults slott över de 20 slottsfruar som skapat Skarhults historia efter att hon säkrade Skarhults slotts framtid inom släkten Schwerin.

 

Årsmötesförhandlingarna leddes av Per-Åke Fredriksson. Han konstaterade att mötet var unikt eftersom föreningens verksamhet under två år skulle granskas då årsmöte 2021 inte kunde genomföras på grund av pandemin. Styrelse beviljades ansvarsfrihet för både verksamhetsåret 2020 och 2021

 

Under mötet beslutades att antalet ordinarie styrelseledamöter skulle utökas från fem till sju.

Åke Boström valdes till ny ordförande och byter roll med avgående Karin Pallbo som kvarstår i styrelsen. Till nya ledamöter i den utökade styrelsen valdes Ingrid Svensson och Ingela Nilsson. Övriga styrelseledamöter, revisorer och suppleanter omvaldes.

 

Hela styrelsen med roller och kontaktuppgifter finns under ”Styrelse” på hemsidan.


Åter många deltagare på DNA-café i Hässleholm

Lördagen den 4 dec 2021

En tapper skara på 17 personer trotsade vädret och mötte upp till dagens DNA-café.
Vi lyssnade till Lena Ringbrandt Ekelund och Hjördis Nilsson båda från Åsbo släktforskarförening i Klippan som informerade om vad som kan komma fram när man testat sig och hjälpte även till att läsa testresultat. 8 nya tester gjordes idag.
DNA-café kommer att hållas vid 2 tillfällen under våren 2022 och det är även inplanerat jour på biblioteken.
Datum för både DNA-café och jour på bibliotek kommer att finnas här på vår hemsida.


Bilder: Ingela Nilsson
Text; Mona Boström


Hembygdens dag 2021-09-19 Bjärnums museum

Hembygdens dag firades i Bjärnums hembygdspark med många olika utställare både ute i parken och inne i museet.. Däribland Göinge Släkt- och Hembgdsforskarförening.

Inne i huvudbyggnaden fanns försäljare av diverse saker och där var även vår förening representerad av  Lars-Erik Josefsson som praktiskt visade hur det går till att släktforska med digital utrustning och program för släktforskning. Vår föreningstidning Gydhingen såldes till intresserade.

Det var en ständig ström av både kända och okända besökare hela dagen som ville ha hjälp och frågor besvarade.

Lars-Erik Josefsson redo
att ta emot allmänheten

En del frågor var kluriga att reda ut, men alla fick hjälp och lämnade bordet med mer kunskaper än då de kom till museet, Detta var tredje året föreningen deltog och visade upp sig i detta arrangemang.    Vår broschyr delades ut, ibland resulterar det i att intresserade blir medlemmar i vår förening.
Text: Lars Erik Josefsson Bild:Jan Svensson

 

Många deltagare på DNA-café i Hässleholm 6-11-2021

Under lördagen hade vi arrangerat DNA-café för första gången detta året.  Vi hade som vanligt hjälp av våra fantastiska experter Hjördis Nilsson och Lena Ringbrant Ekelund från ÅSBO Släkt och Folklivsforskare i Klippan.

Vid förmiddagens Café var det som vanligt

information om DNA och det fanns då även

möjlighet till testning vilket 5 personer passade på att göra.

Från testning till svar tar det ca 4-5 veckor.


Under eftermiddagen fick de som behövde hjälp med att tolka sina resultat.

Totalt besöktes vi idag av 21 personer.

Den 4:e december kommer det ytterligare ett tillfälle att testa sig och få hjälp med

tolkning av resultaten.

Vi finns även då i ABF-lokalen i Hässleholm.

Hoppas vi ses då!

Text:Mona Boström Bild:Ingela Nilsson

DNA Café på Osby bibliotek 14-10-2021

I Osby bibliotek ordnades ett DNA-kafé den 14 oktober. Våra duktiga DNA-ambassadörer Lena Ringbrant Ekelund och Hjördis Nilsson gav en fullödig
information till de 14 deltagarna, som kommit. Den 
stora tillströmningen var mycket glädjande.
 Den visar att intresset är stort. Fyra personer passade på
tillfället att topsa sig./ Text och bild Sven Hellgren 

Något som var extra roligt var att en man som tidigare hade topsat sig berättade att han fått träff på tva systrar och sin fader som han inte vetat vilka dom var.

Föredrag på Zoom om "Vad man finner i domböckerna

Så har höstens föredrag startat upp 

och det första föredraget som hölls i

onsdagen den 15 september handlade om ”vad man kan finna i domböcker” 
föredragshållare var Claes Westling.

Som vanligt var det oerhört intressant och en proffsig föreläsare guidade oss i denna fråga. 
Nästa föredrag den 18 oktober handlar om Häxprocessen, låter spännande, 
föredragshållare är Dick Harrysson.

Vi rekommenderar verkligen dessa föredrag som ger så mycket spännande information. Tänk att kunna sitta hemma och lyssna i lugn o ro med en kopp kaffe slippa köra iväg på kvällen. 
Ta vara på dessa tillfällen.
Om någon har frågor ang zoom finns det mycket kunskap i föreningen så var inte rädd att höra av Er vi hjälper så gärna till


Åke o Mona Boström 

Släktforskardagarna i Göteborg 11-12 september

11-09-2021

Släktforskarförbundets Släkt-forskardagar 2021 har nu genomförts i Göteborg. Under lördagen 11 sept. och söndagen 12 sept. hade Skånes Släkt-forskarförbund ordnat att man kunde koppla upp sig över Zoom för att diskutera och ställa frågor ett mycket uppskattat initativ.

Några som uppskattade kontakten med andra släkt-forskare var Åke Boström och hans katt Tjokkeman.

Släktforskardagarna 8 juli 2021

08-07-2021

Släktforskardagarna 2021 har nu genomförts i hela länet med mycket stort deltagareantal. Vår dag var torsdagen den 8 juli och vi hade bemannat på Museet i Hässleholm och Hembygdsparken i Broby. Mycket välbesökt på båda ställena.

Första styrelsemötet fysikt efter Coronan

7-06-2021

Styrelsen hade sitt första fysiska styrelsemöte efter att Coronan håller på att klinga av. Diskutionen handlade bl. a. om hur vi skall fortsätta vår verksamhet i höst.
Om hur vi skall göra med Jour-havande släktforskare. Fortsätta med träffarna på biblioteken och samtidigt fortsätta med att ha möjlighet för medlemmarna att få hjälp över telefon? Vi diskuterade även möjlighet att anordna DNA-cafeér i framtiden där medlemmarna kan få hjälp att testa sig och att tyda resultaten. 

Har du tips om att kunna göra något för framtida aktiviter eller kanske vill hjälpa till i styrelsearbeter så ta kontakt med någon i styrelsen.

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Årsmötet 2020

29-02-2020
På skottdagen den 29 februari hölls vårt årsmöte i Senioren, Hässleholm.

Årsmötesordförande var Per-Åke Fredriksson. Mötet gick smidigt. Det bestämdes att medlemsavgiften från och med 2021 blir 200 SEK  och för familjemedlem 50 SEK. 

Under året kommer styrelsen att bestå av ordförande, 4 ledamöter och  2 supleanter. Vi söker efter ytterligare 2 ledamöter till nästa år.

Efter förhandlingarna bjöds på kaffe och goda smörgåsar. Därefter höll Sven Hellgren ett uppskattat kåseri ”Hur långt har du kommit?”

DNA Café i Osby den 12 mars 2020

12-03-2020

Nu har föreningen haft sitt första DNA-Café i Osby

Hjördis Nilsson som visade de närvarande hur det går till att DNA- forska.


24-10-2020

Idag har vi haft DNA café. Hjördis Nilsson bördig från Gunnarstorp utanför Finja var på plats med sina stora kunskaper om både DNA och traditionell släktforskning. Hjördis lotsade oss fram i framförallt DNA men svarade även på andra frågor om släktforskning. Vi var 9 personer som fick hjälp 

idag.
Den 21 november kommer vi att ha nästa DNA café för er som missade dagens sittning.
Ytterligare information kommer att

finnas här på hemsidan.

Ingrid Svensson får hjälp av Hjördis

DNA Café i Hässleholm den 24 okt. 2020

DNA Café 1 januari 2020

01-02-2020

Nu har föreningen haft sitt första DNA-Café för året:

Lena Ringbrandt Ekelund och Hjördis Nilsson som visade de närvarande hur det går till att DNA- forska.

Denna gången var dagen uppdelad mellan rena nybörjare och de som kommit lite längre.

Det var totalt 15 intresserade som kom denna dag.

Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Släktforskningens dag 18 januari 2020

18-01-2020
Föreningen firade släktforskningens dag i ABF-lokalen Andra Avenyen med tema "Officerare och soldater"Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

DNA Café 21 september 2019

21-09-2019
Nu har vi haft vårt andra DNA-café för i år. Lena Ringbrant Ekelund och Hjördis Nilsson var hos oss och berättade om DNA.

Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Mycket folk på Jourhavande Släktforskare i Tyringe

19-9-2019 

Mycket folk besökte torsdagens Jourhavande Släktforskare i Tyringe 


Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Göinge Släkt- och Hembygsforskarförening område under släktforskarveckan 2019

04-07-2019 

På torsdagen i släktforskarveckan i Skåne så var det vår förenings tur att visa upp vår verksamhet. 
Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Första dagen av släktforskareveckan i Lund 2019

01-07-2019 

Släktforskarveckan i Skåne 2019 startade i Lund med många olika aktiviteter.


Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Utfärd till Hovdala 30 maj 2019

30-05-2019
Gjorde föreningen utfärd till Hovdala med Torsten Karlsson som guide.


Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

DNA Café 24 mars 2019

24-03-2019

Hade föreningen DNA Café för att informera hur man tyder sitt DNA.


Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Årsmöte 2 mars 2019

02-03-2019

Avhöll föreningen sitt årsmöte på Senioren med sedvanliga förhandlingar och filmförevisning.


Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Släktforskningens dag 19 januari 2019

19-01-2019

Firade föreningen Släktforskningens dag i ABF-lokalen Andra Avenyen.Temat för dagen var "Fotografiet och släktforskningen" Många intresserade släktforskare besökte oss.


Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Besök på Tyringe museum och Leksaksfabriken i Hörja

16-06-2018

Besökte ett 20-tal medlemmar från föreningen, Tyringe museum och Leksaksfabriken i Hörja.Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

DNA topsning av medlemmar

28-04-2018

Hade föreningen öppet hus i ABF-lokalen i Hässleholm och medlemmarna hade då möjlighet att ta DNA-test till ett reducerat pris eftersom det varit DNA-dagen i veckan.

Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Årsmötet 2018

24-02-2018

Avhöll föreningen sitt årsmöte på Senioren i Hässleholm.
Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Arkivens dag 2017

11-01-2017

Firade föreningen Arkivens dag tillsammans med Hembygdsföreningen i Hässleholm och Lokalhistoriska arkivet i Hässleholm.Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Besök på Bjärnums museum

13-05-2017

Föreningen gjorde besök på Bjärnums museum.

Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Årsmötet 2017

25-02-2017

Årsmötet avhölls på Senioren.

Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Arkivens dag på Kulturhuset

12-11-2016

Föreningen medverkade på Arkivens dag i Kulturhuset
Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Studiebesök i Svarta Bergen Hägghult Lönsboda

2016

Ett antal medlemmar gjorde besök i Stenbrottet i Svarta Bergen Hägghult Lönsboda.

Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

SkSF:s ordförande/funktionärskonferans 2016

08-10-2016

Hade sitt ordförande/funktionärskonferens på Senioren i Hässleholm.

Göinge Släkt och Hembygdsforskarföreng stod som värd.


Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Släktforskningens dag 2016

19-03-2016

Dagen firades med ett föredrag av Mattias Persson, Visseltofta. Temat i år var DNA som ett hjälpmedel i släktforskningen.Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Årsmötet 2016

27-02-2016

Årsmötet 2016 hölls på Senioren i Hässleholm.


Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

30 årsjubileum

12-09-2015

Firade föreningen 30-årsjubileum på Senioren i Hässleholm.
Vill du veta mer och titta på bilder så KLICKA HÄR

Här kommer alla aktiviteter som varit att läggas upp